Djurhållningen

Man kan nog säga att vi har ett gammeldags lantbruk i lite modern tappning. Vi har djur av olika det slag , som det var förr på alla lantbruk. Nu har det tyvärr blivit att oftast har man bara ett djurslag och har väldigt många av dem.

Det som genomsyrar den överallt, är att vi vill att djuren ska ha stor plats och gå i lösdrift så mycket som möjligt. Med andra ord så naturligt för dom som möjligt. Vi vill att djuren kan själv välja var dom vill ligga och sova eller gå kanske en runda eller äta lite gräs mm. De flesta djuren har fri tillgång på mat. Vi låter gärna olika slags djur gå ihop, men att dom har egna hus att krypa in till på natten, om dom vill. Oftast sover de också tillsammans. Det är ett väldigt bra sätt för att utnyttja hela betesmarken.

Vi använder gärna gamla beprövade sätt och undviker antibiotika (om inte det är nödvändigt). Vaccinerar av olika det slag har gör vi ej heller, förutom blåtunga som vi var tvungna till pga. jordbruksverket. Det enda är att vi avmaskar dem och tar medel, om vi ser att något djur har ohyra på något sätt precis som ni gör om er  hund eller katt har något. Vi klipper även våra får och verkar djuren vid behov.

En annan bra sak är övervakningskameror. Med dessa kan man slippa störa djur som man vet kanske ska kalva eller grisa. Man bara titta på datorn istället för att gå ut och störa djuret. Det är underbart att se det normala djuren gör när vi inte är där. Man lär sig mycket om deras beteende.

Vi är inte kravmärkta. Trots det försöker vi att föda upp våra djur på ett sådant sätt. Vi har valt att inte fokusera på märkningar eftersom att det blir en fördyrande omständighet.

  • Klicka här för att läsa om våra grisar!
  • Klicka här för att läsa om våra får/lamm!
  • Klicka här för att läsa om våra nötkreatur!